EIROPAS LATVIEŠU LAIKRAKSTS
Eiro – Latvijas ikdiena
41331
No kr.: Ilmārs Rimšēvičs, And­russ Ansips, Valdis Dombrov­s­­kis, Andris Vilks

VALIJA BERKINA    07.01.2014

 

Jaungada naktī kopā ar Latvijas Ministru prezidentu Valdi Dombrovski  pirmās eiro banknotes (10 eiro) pie bankas „Citadele" Rīgā svinīgā  ceremonijā izņēma arī Igaunijas premjērs Andruss Ansips, latviešu valodā sacīdams: „Latvija, esi laipni aicināta Eirozonā!” Klātesošie teikto uzņēma ar lielām gavilēm. Un nu eiro ir kļuvis par visas Latvijas ikdienu.

 

Pirmās banknotes izņemšanas ceremonijā piedalījās  arī finanču ministrs Andris Vilks un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs. Dziesmu svētku virsdiriģenta Inta Teterovska vadīb dziedāja jauniešu koris „Balsis”. Tūdaļ pēc 2014. gada 1. janvāŗa eiro tapis pieņemts visā Latvijā. To apliecina rindas pie bankomatiem un aktīvas diskusijas sociālos tīklos.

 

Astrologi.lv gadu mijā ieteica: „Pirmos eiro tērējam, tikai sākot ar 2. janvāŗi plkst. 19:30. Vislabāk - 3. janvārī. Lai naudas lietās veicas!”

 

Swedbank Latvija paziņoja, ka bankas pakalpojumos tikai Jaungada naktī vien no 00:00 līdz 7:00  ar maksājumu kartēm izdarīti   gandrīz 7000 pirkumi un 3600 karšu darījumi bankomatos, bet līdz plkst.17 notikuši 25 500 darījumu un klienti  izņēmuši kopsummā vairāk nekā 2 miljonus eiro.

 

Latvijas iedzīvotāji bija aktīvi gatavojušies eiro ieviešanai.  2013. gada sākumā apritē bija 1,2 miljardi latu, bet gada beigās uz pusi mazāk - 630,8 miljoni latu skaidras naudas. Informācija no veikaliem, viesnīcām, restorāniem, degvielas uzpildes stacijām liecina, ka kases aparātu un terminālu pārprogrammēšana uz eiro noritējusi veiksmīgi. Eiro valūtai pielāgotas 106 valsts un 424 Latvijas pašvaldību informācijas technoloģiju sistēmas. Viss pārbaudīts un strādā, informē Finanču ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

 

Latvijas Bankas Kases un naudas apgrozības pārvaldes vadītājs Jānis Blūms stāsta: „Eiro monētas ar Mildu ir skaistākās monētas eirozonā. Tomēr ir bažas, ka šīs monētas „izšķīdīs” lielajā eirozonā. Tāpēc mēs rūpēsimies, lai šīs monētas rēgulāri tiktu piekaltas klāt. Kollekcionāri no Eiropas jau tagad izrāda lielu interesi, bet mēs gādāsim, lai vēl ilgi varētu  sevi atgādināt Eiropā.”

 

Mazie veikaliņi visā Latvijā līdz 15. janvārim diemžēl ir slēgti,  jo rocība nav tik liela, lai tirgotos vienlaikus abās valūtās - latos un eiro.

 

„Eiro pozitīvi ietekmējis ziedojumu kustību lielveikalos. Ziedojumu kastītes tur pildās neredzētā ātrumā. Saziņā ar lielveikaliem noskaidrots, ka kastītēs  lielākoties met naudas makā palikušos latus un santimus.

 

Tātad jaunā eiro valūta arvien vairāk ieņem savu vietu Latvijā!


 

Atpakaļ


Apskatīt komentārus (0)



atstāj tukšu: atstāj tukšu:
vārds:

JŪSU KOMENTĀRS:


Ievadiet drošības kodu:

Visual CAPTCHA